RAM İngilizce bir kısaltmadır açılımı (Random Access Memory) Türkçe "rem" olarak okunur. RAM genellikle bilgisayarlarda kullanılan bir bellek çeşididir. Bellekte elekrtik olduğu müddetçe veriler korunur elektrik kesilince içindeki bilgiler de silinir. Kısaca bilgisayar açık olduğu müddetçe çalışan programların verileri burada saklanır. Bilgisayar kapanınca da silinir ya da program tarafından değiştirip silinebilinirler. Günümüzde yarı iletken teknolojisi kullanılarak çip olarak üretilirler. RAM kapasiteleri 90'larda bir kaç megabayt iken günümüzde terabayt seviyelerine ulaşmıştır. Bu da daha gelişmiş bilgisayar programlarının yapılmasına olanak sağlıyor.
RAM nasıl çalışır?
İlk RAM'ler flip-flop adı verilen elektronik hücrelerden oluşuyordu. Bu hücrelerin her biri 1 bitlik veri tutuyor. Herhangi bir anda 1 ya da 0 olabilir. 8 ayrı hücre birleştirilerek 8 bitlik bir blok oluşturur buna da 1 bayt denir. Bu tip RAM'lere SRAM (Static Random Access Memory) denir. SRAM ler veriyi saklayabilmek için bir miktar enerji harcarlar. Hücre bazında çok düşük olsada bellek miktarı milyonlarca hücreye çıkınca harcanan enerji de milyonlarca katına çıkıyor. Daha az enerji tüketimli RAM arayışları sonucu DRAM'ler ortaya çıkmıştır. Günümüzde bilgisayarlarda DRAM'ler kullanılıyor.
DRAM Nedir? DRAM Nasıl Çalışır?
Günümüzde yaygın olarak kullanılan DRAM (Dynamic Random Access Memory) daha farklı bir yapıya sahip. DRAM hücresi tek bir fet transistörden ve bir kondansatörden oluşur. Çalışma mantığı ise blirli aralıklarla kondansatörün şarj edilmesi ilkesine dayanır. Eğer kondansatör boşsa kondansatörün durumu değiştirilmez. Bu yenileme işlemi kondansatörler kendiliğinden deşarj olmadan belirli aralıklarla yapılır.