K2-18b gezegeninde suyun izleri

  • 13-09-2019 04:01
  • 1385

K2-18b UCL (University College London) ekibinin keşfi ile atmosferinde su buharı tespit edildikten sonra güneş sisteminin ötesinde ki en yaşanabilir dünya olarak adlandırıldı.

University College London'da gökbilimci olan Angelos Tsiaras, “Bu, sıcaklığın doğru olduğu ve şimdi su olduğunu bildiğimiz ilk yaşanabilir gezegen ve şu anda yaşanabilirlik açısından en iyi adaydır.” dedi.

UCL ekibi, Nasa’nın keşfinden iki yıl sonra K2-18b’yi gözlemleyen Hubble uzay teleskobuna tekrar döndüler ve  gezegen nin geçişleri sırasında kırmızı cüceden gelen yıldız ışığının ölçümlerini analiz ettiler. Veriler, K2-18b'nin yıldızının önünden geçerken, su tarafından emilen ışığın dalga boyunun aniden düştüğünü ve gezegen ilerledikçe tekrar yükseldiğini ortaya koydu. Bu etki gezegenin atmosferindeki su buharı için iyi bir kanıttı.

UCL ekibinin bir üyesi olan Giovanna Tinetti, “Büyük sürprizimiz için oldukça güçlü bir su buharı imzası gördük. Buda her şeyden önce bir atmosferi olduğu ve de önemli miktarda su içerdiği anlamına geliyor.” dedi.

K2-18b'deki su buharının keşfi yüzeyde su olduğunu kanıtlamaz. Ancak bizi şartların yaşam için olgunlaştığı dünyalara bir adım daha yaklaştırır. Tsiaras, Guardian'a “Atmosferi içinde suyu olan doğru sıcaklıkta başka hiçbir gezegen tanımıyoruz” dedi. Doğa Astronomi raporuna göre, K2-18b atmosferinde % 0.01 ile % 50 arasında suya sahiptir.

Bu gezegen, ilk kez Nasa’nın Kepler uzay teleskopu tarafından 2015 yılında tespit edilmişti. Leo takımyıldızındaki bir kırmızı cücenin yörüngesinde Goldilocks bölgesinde dolaşan Dünyan'nın iki katı büyüklüğünde ve 110 ışık yılı uzağında.

Kırmızı cüceler güneşten çok daha az ısı üretirler, ancak K2-18b, yıldızına yaklaşarak yaklaşık 10 ° C'ye (50F) kadar ısınır. K2-18b Dünyanın güneşe olan mesafenin altıda biri kadar güneşine yakındır ve  gezegen sadece 33 günde bir yörüngesini tamamlar yani Dünya nın bir ayı  orada ki bir yıla eşittir diyebiliriz.

Keşif, gezegenin hayata uygun koşullara sahip olmak dışında, bazı durumlarda canlı organizmalarıda barındırabileceğine dair umutlar uyandırdı. 

Bu çalışmanın önümüzdeki yıllarda Nasa'nın James Webb uzay teleskopunun 2021'de ve Avrupa Uzay Ajansı'nın 2028'de Ariel misyonuyla dahada geliştirilmesi bekleniyor. Gezegen de ki olası metan ve diğer gazların durumu için ise biraz daha beklememiz gerekiyor.