Kondansatör Nedir?

  • 12-09-2018 11:27
  • 3334

Kondansatör elektrik depolayan elektronik bir bileşendir. Kondansatörün birçok farklı türü vardır. Genel olarak kondansatör iki iletken levha arasına bir yalıtkan malzeme konularak yapılır. Metal plakalara bir gerilim uygulandığı zaman elektronlar negatif uçta toplanır ve plaka negatif yüklüdür, pozitif uca bağlı plaka ise daha az serbest elektron bulunduğu için pozitif yüklüdür, plakalar arasında yalıtkan bir malzeme olduğu için plakalar arasında elektron geçişi olmaz. Uygulanan gerilim kesildiğinde ve plakalar bir iletken ile birleştirildiğinde bu elektronların bir kısmı diğer levhaya giderek yük dağılımı dengelenir. Bu da bir akım geçişi sağlar. 

Kullanılan malzemelerin cinsine ve büyüklüğüne göre kondansatörün kapasitesi değişir. Kondansatörler birçok boyut ve çeşitte üretilir. Aşağıdaki resimde sık kullanılan seramik kondasatör çeşitleri ve iç yapısı var. Bu tip kondansatörler yerini giderek yüzey montajlı (SMD) kondansatörlere bırakıyorlar. Kondansatörler elektronik devrelerinde birçok amaçla kullanılırlar. Sinyalleri filtrelemek için zaman gecikmesi yaratmak, faz kaydırma gibi amaçlarla kullanılırlar. Kondansatörlerin üzerinde kapasiteleri ve çalışma gerilimleri yazılıdır.

Seramik Kondansatör

Seramik Kondansatör Çeşitleri

Seramik kondansatörler en yaygın kullanılan kandansatör tipidir. Yapıları iki yüzü metal kaplı seramik bir diskten oluşur. Çok düşük kapasitede üretilebildiği için yüksek frekansta çalışan devrelerde kullanılır.

Elektrolitik Kondansatör

Elektrolitik Kondansatör

Elektrolitik kondansatörlerin seramik kondansatörlerden farkı artı ve eksi kutuplu oluşudur. Elektronik devrede kullanılırken kutuplar doğru bağlanmaz ise fazla ısınır ve patlayabilir. Bu yüzden kutuplarına dikkat etmek gerekir, genellikle bir uçta eksi kutubu gösteren bir şerit vardır. Genel olarak 1-400volt gibi geniş bir voltaj aralığında kullanılırlar.

Kondansatörlerin kapasite birimi Farad'tır. 1 farad,  1 Coulomb/Volt 'tur. Günümüzde 1 pikofarad ile bir kaç farad arasında değişen kapasiteler kullanılıyor.

Tantal Kondansatör

Tantal kondansatör

Diğer Kondansatörlerle karşılaştırıldığında tantal kondansatörler daha küçük ve daha yüksek sığaya sahiptir. Ama diğer kondansatörlerden daha pahallıdır ve kaçak akım değeri yüksektir. Kullanım alanları ise genel olarak düşük gerilimli (50v kadar) devrelerde kullanılırlar.

Polyester Kondansatör

polyester kondansatör

 Polyester kondansatörlerde yalıtkan malzeme olarak polyester kullanılır. Kullanım alanları 50-1000volta kadar olan devrelerde kullanılırlar.Tabi ki bu düşük gerilimli devrelerde kullanılamayacağı anlamına gelmez.

Smd Seramik Kondansatör

Smd seramik kondansatör

Smd seramik kondansatörler seramik katmanlar arasına metal filmler konulark yapılır. Günümüzde artık birçok elektronik bileşen yüzey mantajlı. Eski seramik kondansatörlerin yerini de bunlar alıyor.

Varyabl Kondansatör

variabl kondansatör

Varyabl kondansatörler kapasitesi ayarlanabilen kondansatörlerdir. Büyük yapılı olanlar genellikle eski radyolarda frekans ayarlamak için kullanılır. Ayrıca devrelerde filtre ve başka amaçlar için de kullanılırlar. Varyabl kondansatörlerin kapasite değerleri yaklaşık 0 ile 500 pikofarad düzeyindedir.

Kondansörler nasıl ölçülür

Kondansatörlerin sağlamlık testi kapasite ölçebilen multimetrelerle ölçülerek yapılır. Kondansatör kapasitesi nadiren fiziksel bozulmadan dolayı değişebilir. Elektrolitik kondansatörler kullanım voltajından daha fazla voltaja maruz kalırsa bozulabilir.