Su altı araştırmalarında yapay zeka kullanımı

  • 02-09-2018 05:44
  • 773

Southampton Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi Endüstriyel Bilimler Enstitüsü'nde Doçentlik görevlerini yürüten Dr. Blair Thornton tarafından yürütülen son araştırma, denizdeki otonom robotik ve yapay zekanın kullanımının dramatik bir şekilde araştırmaları nasıl hızlandırabileceğini gösterdi. Çalışmada metan sızıntısı gibi derin deniz ekosistemlerine ulaşmak için çalışmalar Otonom Sualtı Araçları (AUV) sayesinde hız kazandı.

Araştırma gemisi Falkor'un ekibi, AUV tarafından elde edilen deniz tabanı görüntülerini analiz etmek ve daha detaylı fotogrametrik araştırmaları yapmak için belirlenen bölgelere farklı bir su altı aracı göndererek analizler yapıyor.

Bu proje, modern veri biliminin denizdeki konvansiyonel araştırmaların verimliliğini büyük ölçüde artırabildiğini ve tüm karanlık ortamlarda interaktif deniz tabanı keşfinin verimliliğini artırabildiğini gösterdi. Thornton, “Tamamen yeni operasyonel iş akışlarının geliştirilmesi riskli olmakla birlikte, deniz tabanının izlenmesi, ekosistem araştırması çok önemlidir” dedi.

Bu Adaptif Robotik görevinin ardındaki fikir, işlerin denizde nasıl yapıldığının yapısını bozmak değil, sadece bilgi işlem yöntemindeki ve Yapay Zeka kullanarak bilgi akışı ve veri işlemindeki darboğazları kaldırmaktı.

AUV 1,3 milyondan fazla deniz tabanı görüntüsü toplandı ve biyolojik noktaları bulmak için algoritmik olarak analiz etti. İlk geniş alanlı deniz tabanı görüntüleri, 680 ve 780 metre derinlikteki su altı alanlarında yüksek irtifa 3D görsel harita kameraları kullanılarak Ae2000f su altı aracı ile elde edildi.

Uluslararası takım, University of Sydney, Southampton Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi ve Kyushu Teknoloji Enstitüsü tarafından uluslararası bir ortak olarak geliştirilen 3B görsel haritalama teknolojisi ile donatılmış olan Tokyo Üniversitesi tarafından geliştirilen çoklu AUV'leri kullandı.

Normalde, bu gibi haritaların işlenmesi birkaç ay sürer ve keşif tamamlandıktan sonra, bilim ekibinin artık yerinde bulunmadığı ve habitatların halihazırda evrimleşmiş veya süresi dolmuş olabilir. AUV sayesinde, araştırma ekibi, elde edilen görüntülerin bulunduğu günlerde 3D haritalarını Falkor gemisinde oluşturabildi. Kompozit harita, deniz tabanı bileşenleri geri kazanılması da dahil olmak üzere, operasyonları planlamak için keşif sırasında kullanıldı ve aktif kabarcık erikleri gibi belirli yerleri yeniden değerlendirmek için çok değerliydi ve tüm operasyonu daha verimli hale getirdi.