Güneş paneli Güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Güneş panelleri birçok güneş pilinin bir araya getirilmesi ile oluşur. Güneş pilleri yarı iletken silisyumdan yapılır ve fotovoltaik olarak adlandırılan fiziki ve kimyasal bir süreçle Güneş ışığını elektrik akımına dünüştürürler. Güneş pilleri kendi başına 0.5-0.6 volt gerilim üretebiliyorlar. Ama birleştiklerinde istenilen değerde voltaj üretebilirler. Güneş panelleri güneş pillerinin bir biriyle bağlanmasıyla oluşur. Çok farklı güçte ve farklı fiziki büylükte imal edilebilirler.
Güneş panellerinin bulunuş tarihi eski olmasına karşın yüksek maliyetten dolayı bireysel kullanımı çok sınırlıydı. Üretim teknolojisinin gelişmesi ile birlikte maliyetler daha makul düzeye inmiştir bu da kullanımını yaygın hale getirmiştir. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşu kullanımını arttırmıştır.Güneş panelleri verimlilik açısından %15 -%18 kadardır. Güneş panellerinin verimini yükseltmek için bazı çalışmalar yapılıyor. Bunların sonucu olarak labaratuvar ortamında %22.4 verimle çalışan güneş paneli yapıldı.
Güneş Paneli Nasıl Çalışıyor?
Güneş panelleri Güneş ışığını doğru akıma (DC) dönüştürür ve bu akım bataryayı (akü) şarj eder. Akü aynı zamanda çevirici (iverter) denilen bir cihaza bağlanır. Bu cihaz bataryadan gelen doğru akımı 220voltluk alternatif akıma (AC) dönüştürür. Televizyon, buzdolabı gibi ev aletleri bu voltajla çalışır.
Bugün güneş panellerinin kullanımı artmıştır. Çevre duyarlılığı ve fosil yakıtların sürdürülebilir olmayışının bunda etkisi vardır. En yaygın kullanım şekli evlerin çatılarına monte edilen Güneş panelleridir. Bunlar gündüz bataryalara depoladıkları enerjiyi gece kullanma imkanı sağlıyor. Bunun dışında ticari olarak da kullanımı artmıştır. Açık arazilerde yüzlerce panellik tesisler vardır. Gelişmiş ülkelerde devlet desteği de vardır.