Yeni Bir Gezegen Bulundu

  • 20-09-2018 10:40
  • 1193

Nisan ayında başlatılan NASA’nın Transit Ötesi Gezegen Araştırması Uydusu (TESS) ilk geniş gökbilimi görüntüsünü aldı ve ilk dış gezegeni onayladı.

İlk ışık 7 Ağustos'ta teleskop kameralarının dördü ile çekilmiş ve 17 Eylül'de yayınlanmıştır. Yıldızların bulunduğu alan ve Samanyolu'nun uydu galaksilerinden, Büyük ve Küçük Macellan Bulutları. Yıldızlardan birkaçı çok parlaktır ve teleskopun ışık algılayıcısını doygun hale getirerek tüm görüntü boyunca ışık çizgileri oluşturuyor.

TESS, Pi Men c olarak adlandırılan yeni gezegeni (exoplanet), Dünya'dan 60 ışık yılı uzakta. Gezegen varlığı yıldızın önünden geçerek ve yıldız ışığının bir kısmını bloke ederek 25 Temmuz - 22 Ağustos tarihleri arasında toplanan verilerle gösterildi. Bu geçiş, gezegenin Dünya'nın yarıçapının 2.14 katı olduğunu ve her 6.27 günde bir yıldızın etrafında dönüş yaptığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, son 20 yıl boyunca yıldızları Pi Mensae'yi izleyen HARPS spektrografı ve Anglo-Avustralya Gezegen Arama'dan elde edilen verilerdeki gezegenin daha önce fark edilmemiş kanıtlarını buldular. Bu gözlemler, gezegenin yerçekiminin yıldız üzerinde nasıl çekildiğini gösteriyor ve araştırmacıların gezegenin kütlesinin Dünya'nın yaklaşık 4.8 katı olduğunu belirlediklerini gösteriyor. Bu teleskoplar daha önce bir Jüpiter'in kütlesinin 10 katı olan bir başka gezegeni ortaya çıkarmıştı.

TESS ekibi, yeni keşfedilen gezegenin kütlesini ve yarıçapını birleştirerek saf suya benzer bir yoğunluğa sahip olduğunu gösteriyor, “elbette gezegenin bir su küresi olduğunu hayal etmemeliyiz” diyor TESS ekibi. Bunun yerine, muhtemelen bir okyanus veya su, metan, hidrojen ve helyum gibi daha hafif malzemelerin atmosferi ile çevrili, demir ve kayadan yapılmış bir çekirdeğe sahiptir.