Dünyanın ilk tüp bebek aslanları.

  • 04-09-2018 03:21
  • 759

Dünyanın ilk tüp bebek aslanları Güney Afrika'daki Ukutulu Koruma Merkezi'nde dünyaya geldi, yetkililer iki yavrununda sağlığının gayet iyi olduğunu, yeterince büyüdüklerinde diğer aslanlarla bir araya geleceklerini ve tanışacaklarını ama bunun biraz zaman alacağını söylüyor.


Böylece In-vitro fertilizasyon (IVF) yada daha yaygın ismiyle tüp bebek yöntemi Pretoria Üniversitesi'ndeki uzmanlar öncülüğünde aslanlar (büyük kediler) içinde kullanıldı ve başarılı oldu.

Bilim adamları, dünyanın ilk tüp bebek aslan yavrularının doğumunun, nesli tükenmekte  olan diğer hayvanlar içinde umut olabileceğini düşünüyor.

Bu yöntem ileride özellikle nesli tükenme tehdidi altında bulunan kaplan ve kar leoparı gibi türler içinde uygulanabilecek.

 

 

Pretoria Memeli Araştırma Enstitüsü'nden Profesör Andre Ganswindt'e göre: “Büyük kedileri de etkileyen insan faaliyetlerinin yarattığı çevre sorunları yaban hayatınıda tehdit ediyor.

İşte bu yüzden bir dizi tür savunmasız veya tehlike altında sayılıyor, ancak bu araştırma, dünya çapında bu gibi sorunlarla mücadele etmemize yardımcı olacak."

Bu araştırma, aslanlarda yapılmasına rağmen, dünyadaki tüm yüksek ya da kritik tehlike altındaki türlerin yararına olacak ve yok olma tehlikesine yakın çok sayıda büyük kediye fayda sağlayacaktır

 

Tehdit altında kalabilecek kedilerde son durum:

Asya'da vahşi doğada 4.000'den az kaplanın kaldığı düşünülmektedir.

Orta Asya dağlarında 7,000'den az kar leoparı yaşıyor.

İspanya ve Portekiz'de ise 300 den az İber vaşağı bulunuyor

Afrika'da koruma çabaları sayesinde vahşi doğada 18.000 aslan kaldı.