Sensör Nedir?

  • 14-09-2018 01:31
  • 743

Sensör ortamdaki sıcaklık, nem, PH değeri gibi fiziki ve kimyasal etkileri elektriksel değerlere çeviren elektronik bir bileşenlerdir. Sensörler yalnız başına kullanılmazlar elektronik cihazların bir parçası olarak dış ortamdan aldıkları veriyi genellikle mikrodenetleyici (MCU) içinde bulunan yazılım ile işleyerek cihazın dış etkilere uygun biçimde çalışmasını sağlarlar. Örneğin akıllı telefonlarda bulunan yön sensörü (pusula) ile alınan yön bilgisi telefonda navigasyon yazılımı tarafından kullanılarak telefonun hangi yöne baktığını tespit eder bu sayede haritayı daha etkin biçimde kullanabiliriz.

Dijital Sensörler

Günümüzde kullanılan sensörler çoğunlukla dijitaldir. Bunun nedeni mikrodenetleyicilerin kullanımının yayagınlaşmasına bağlı olarak buna uygun sensörlerin artması diyebiliriz. Sensör verilerinin MCU ile işlenmesi sonucu uygulamalar daha hassas ve programlanabilir olur.

Dijital sensörler üç bölümden oluşur. İlk bölüm analog sensördür bu kısım sensörün duyarlı olduğu fiziki ya da kimyasal etkiye orantılı olarak elektriksel bir değer üretir veya etkiye bağlı olarak elektriksel direnci değişir bu sensörün tipine bağlıdır. İkinci kısım sensörden gelen elektriksel değişimi sayısal bir değere dönüştüren ADC (analog dijital dönüştürücü) devresidir. Üçüncü kısım ise bu dijital değeri belli bir iletişim protokolü çoğunlukla IIC veya SPI ile göderen kısımdır.

Sensörlerin MCU İle Kullanımı

Mikrodenetleyici ile sönsör verisini okumak için MCU'nun sensörün veri gönderme protokolünü desteklemesi gerekir. Bu çoğunlukla IIC ya da SPI dır. Birçok MCU bu iki protokolüde destekler bu protokoller MCU'lar için standart hele gelmiştir denebilir.