Çip Nedir?

  • 21-09-2018 03:37
  • 7183

Günümüzde teknolojik gelişimin bir ölçütü olarak kullanılan elektronik çip nedir ve neden bu kadar önemlidir? Çip çok küçük bir yarı iletken malzeme üzerine yüksek teknoloji kullanılarak elektronik devrelerin basılmasıdır. Türkçe çip, mikroçip, yonga, entegre devre olarak adlandırılır. İngilizce'de ise microchip ya da IC (integrated circuit ) olarak adlandırılır.

çip

Transistörün icadı ile elektronikte yeni bir çağ başlamıştır. Bunun nedeni transistörün yarı iletken silisyum levha üzerine çok küçük boyutlarda yapılabiliyor olmasıdır. Diğer pasif devre elemanları da farklı teknolojiler kullanılarak aynı çip üzerinede oluşturulabiliyor. Elektronik devrelerin fiziki olarak küçülmesi daha büyük tasarımlar yapmaya imkan sağlıyor. Bu da beraberinde bilgisayar gibi karmaşık elektronik cihazların yapılabilmesine olanak sağlıyor.

Çip Nasıl Yapılır?

Çiplerin üretimleri birçok farklı aşamadan oluşuyor. Öncelikle saf silisyum eritilerek silindir şekline getirilir, daha sonra diskler halinde kesilir. Kesilen bu disklere fotolitografi tekniği kullanılarak çok sayıda çip için önce transistörler daha sonra bağlantılar ve pasif elemanlar basılır. Bu diskler 10-20 kadar farklı aşamadan geçtikten sonra son halini alır. Daha sonra diskler kesilerek her çip ayrı paketlenir. Bütün bu işlemler çok hassas cihazlarla çok temiz tozdan arındırılmış mekanlarda yapılır.

İlk çip 1958 yılında Texas Instruments firmasında Jack Kilby tarafından yapıldı. İlerleyen yıllarda (1968) ilk işlemci 4004 İntel firması tarafından üretildi.

Çip Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde elektrikle çalışan nereyse bütün cihazlar mikroçip içerir. Kredi kartı ve telefonların sim kartlarında da kişisel bilgileri içeren çipler kullanılıyor.  Bu bakımdan çip üretemeyen ülkeler elektronik alanında dışa bağımlıdırlar. Hepimizin yaşamında onlarca pahallı elektronik cihaz bulunduğunu düşünürsek çip teknolojisi olmayan bir ülkenin ekonomisinin ne kadar ağır bir yük altında olduğu tahmin edilebilir.