Yeniden Programlanmış Cilt Hücreleri Farelerde Beyin Tümörlerini Küçülttü

  • 07-04-2018 07:27
  • 694

Beyninizde hareket edebilen, kansere yakalanan ve iz bırakmadan yok olan hücreleri yok edebilecek hücreleri hayal edin. Bilim adamları, farelerde, yetişkin tümör hücrelerinden  tümör güdümlü hücreleri yarattılar, bu da beyin tümörlerini % 2 ila% 5 oranında küçülttü. Stratejinin insanlarda henüz tam olarak test edilmemesine rağmen, yeni yöntem, doktorlara glioblastoma gibi agresif kanserler için özel bir tedavi geliştirmenin hızlı bir yolunu verebilir.Fareler için  tümör güdümlü hücreleri oluşturmak yalnızca 4 gün sürdü.

Diğer araştırmalar bu yöntemi, nöronların ve diğer beyin hücrelerinin ortaya çıkmasına neden olan nöral kök hücreleri kullanarak farelerde beyin kanserini avlamak ve tümörü ortadan kaldıran ilaçlar sunmak için kullanıyor.Fakat bir kısmı bunu insanlarda denedi, kısmen bu sinir kök hücrelerinin alınması zordu. Bilim adamları ya hücreleri doğrudan hastadan toplayabilir, başka bir hastadan toplayabilir ya da yetişkin hücrelerini genetik olarak yeniden programlayabilirler. Tedavi edilen kanser hastasından başka birisinden hücrelerin kullanılması yabancı hücrelere karşı bir bağışıklık tepkisi tetikleyebilir.

Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'nde kök hücre biyoloğu olan Shawn Hingtgen ve gurubu bu problemleri çözmek için, yetişkin cilt hücrelerini önce standart kök hücrelere dönüştüren ve sonra bunları nöral kök hücrelere dönüştüren genetik yeniden programlama işleminde bir adım atıp atlayamayacaklarını görmek istedi. Nöral kök hücre özelliklerini desteklemek için deri hücrelerini biyokimyasal bir karışımla tedavi etmek, işi tek adımlı bir sürece dönüştürdüğü için hile yapmak gibi görünüyordu, o ve meslektaşı bugün Science Translational Medicine'de rapor verdi.

Ekip ayrıca farelerde glioblastomalara ortak kanser tedavisi sunmak için hücreleri geliştirdi. Yeniden programlanmış kök hücrelerle doğrudan enjekte edilen fare tümörleri, tedavi edilmemiş farelerle karşılaştırıldığında 24-28 gün içinde 20 ila 50 kat azaldı. Ayrıca, tedavi edilen kemirgenlerin hayatta kalma süreleri neredeyse ikiye katlandı. Bazı farelerde, bilim adamları yerleştirildikten sonra tümörleri çıkardılar ve tedavi hücrelerini boşluğa enjekte ettiler. Geri kalan kanser hücrelerinden ortaya çıkan artık tümörler, tedavi edilen farelerde tedavi edilmemiş farelere göre 3.5 kat daha küçüktü.

Hingtgen’in grubu, daha büyük hayvan modellerini kullanarak, tümör güdümlü hücrelerin ne kadar uzağa gidebileceğini test ediyor. Ayrıca, glioblastoma hastalarından yeni hücrelerin, yardım etmeyi umdukları kişiler için işe yaradığından emin olmak için deri hücrelerini alıyorlar. “Yaptığımız her şey bunu hastaya olabildiğince çabuk götürmektir.”